Aliexpress Invoerrechten

Aliexpress invoerrechten

Eén van de nadelen van shoppen bij Aliexpress is dat de producten uit China komen. Doordat de producten buiten de Europese Unie komen krijg je te maken met invoerrechten. Aliexpress invoerrechten kunnen helaas meer kosten dan het product zelf. Je wilt als klant dus niet te maken krijgen met invoerrechten. Wij hebben een paar tips voor je hoe je de invoerrechten uit China kan voorkomen. Bijvoorbeeld door op de hoogte te zijn van de kosten van invoerrechten.

Wanneer ben je verplicht om invoerrechten te betalen?

De meeste producten op Aliexpress zijn spotgoedkoop. Maar het is belangrijk om niet teveel in te kopen in één keer. Als je aankoopbedrag te hoog is moet je namelijk verplicht invoerrechten betalen. De wetgeving in Nederland is dat je bij bedragen boven de 22 euro verplicht bent om invoerrechten te betalen. Als je dus bij het plaatsen van en een bestelling onder de 22 euro blijft betaal je geen invoerrechten. Verzending is bij de meeste verkopers bij Aliexpress gratis. Bestel dus eventueel in meerdere zendingen om onder de 22 euro te blijven.

Hoe hoog zijn de Aliexpress invoerrechten?

De invoerrechten kunnen helaas flink oplopen. Als eerste betaal je inklaringskosten aan de douane voor het bekijken van je pakketje. Dit is meestal een paar euro. Daarna schat de douane de waarde van het product. Ondanks dat het product slechts 30 euro was kan de douane het 70 euro schatten. Over dit bedrag moet je 21% BTW betalen. Als de douane vaststelt dat het bedrag duurder is dan 150 euro, dan wordt er nog een extra toeslag berekend. De kosten kunnen dus hoog oplopen als je teveel geld tegelijk uitgeeft op Aliexpress. Blijf daarom altijd onder de 22 euro en voorkom zo een boete. Door meerdere keren te bestellen kan je een boete voorkomen.

Vraag de verkoper om gift op het pakket te zetten

Een manier om te voorkomen dat je invoerrechten moet betalen is door de verkoper gift op het pakketje te laten zetten. De meeste verkopers doen dit zelf al als service, maar helaas lang niet iedereen. Als het pakketje een cadeautje is mag de douane geen invoerrechten rekenen. Helaas is het geen garantie. Soms heeft de douane het door en krijg je als nog de rekening gepresenteerd. Ondanks dat de verkoper netjes gift erop gezet heeft. De beste garantie is door gewoon onder de 22 euro te blijven tijdens het shoppen. Je voorkomt zo een hoop ellende als je pakketje ertussen uit gepakt wordt.